Péče o osobu s inkontinencí

Jak pečovat o někoho s inkontinencí

Pro mnoho mužů a žen je pouhá představa, že by měli o inkontinenci mluvit se svou rodinou, naprosto děsivá. Ale když se svěříte někomu, komu důvěřujete, prospějete svému duševnímu zdraví a zmírní se i Vaše obavy. S pomocí ostatních to zvládnete.

Nebojte se o inkontinenci mluvit

Když pečujete o své blízké, je důležité, abyste o inkontinenci něco málo věděli. V našem e-learningovém programu naleznete informace o různých typech inkontinence a dostupných pomůckách. Nebo zavolejte některému z našich poradců, který se Vám bude osobně věnovat „Kontaktujte nás“.

Dejte Vašim blízkým najevo, že na to nejsou sami a že je možné jejich problém léčit. Inkontinence je častější než senná rýma! Nestyďte se vyhledat odbornou pomoc u svého praktického lékaře nebo v místní poradně pro inkontinenci. Miliony lidí na světě trpí inkontinencí, a přesto si dokáží naplno užívat života. 

Inkontinence je stále ještě tabu a často je těžké o ní mluvit.

Buďte trpěliví, protože Vaši blízcí nemusí být ještě připraveni si přiznat, že mají nějaký problém, a nemusí se jim chtít o něm mluvit. Ubezpečte je, že jste tu pro ně, nechvátejte na ně a možná se brzy budou sami o svých potížích chtít pobavit.

Někomu bude vyhovovat se na vše podívat trochu s humorem, jiní zase uvítají spíše formálnější přístup, záleží na osobnosti. Vy ale znáte své blízké nejlépe, tak se chovejte tak, jak je vám oběma příjemné.

Co můžeme udělat, než se na nás podívá specialista?

Snažte se zjistit, co inkontinenci vyvolává. Příčinou mohou být léky, káva, trauma (související s operací nebo porodem) nebo přibírání na váze.

Zvládnout nebo zmírnit problémy s inkontinencí můžete i změnou životního stylu:

  • Příjem tekutin : zkuste snížit příjem kofeinu a vypijte denně přibližně 1,5-2 litry tekutin. Uvědomte si, že při některých zdravotních potížích je třeba příjem tekutin zvýšit nebo naopak snížit.
  • Přestaňte kouřit : při neustálém kašli ještě více tlačíte na močový měchýř.
  • Zhubněte : obezita vyvolává další tlak na močový měchýř a v některých případech omezuje pohyblivost, nemusíte tak stihnout doběhnout na toaletu včas.
  • Upomínky : nastavte si upomínky (např. budík), abyste nezapomněli chodit během dne pravidelně na toaletu.
  • Vybavení/pomůcky : pomohou vám zvládat inkontinenci, např. přenosné pisoáry, toaletní židle, vyvýšená záchodová prkénka, návleky (pro muže) a adaptivní oblečení.

Je-li třeba využít pomůcek na zadržení moči, Attends nabízí řadu výrobků, které vám pomohou. Jsou dostupné v různých provedeních, vhodných pro různé tvary těla a stupně inkontinence. Díky našemu systému číslování si snadno vyberete ten správný výrobek.  

Nástroj pro výběr výrobku Attends vám pomůže zvolit vhodné výrobky bez zbytečného stresu nebo se vždy můžete obrátit na naše milé poradce, kteří Vám rádi pomohou při výběru toho správného výrobku „Kontaktujte nás“.

 Je důležité Vašim blízkým stále připomínat, že na to nejsou sami a že jim může pomoci praktický lékař nebo poradce pro inkontinenci. Pomozte jim mít vše zase pod kontrolou a dělat to, co mají rádi!

Recent Articles